Automatisering

.

2020-08-06
Automatisering ligger mig varmt om hjärtat. Varför göra saker manuellt om det går att få till automatik på det. Ser dock inte att automatisering är att kunna göra allt via appar i telefonen/datorn. Automatisering för mig (i hemmet) är att saker sker när du vill utan att du behöver göra något alls. (mer än ditt normala beteende). Saker i hemmet skall fortfarande kunna hanteras av andra mindre teknikintresserade personer utan att automatiseringen går sönder. De som plockar bort lampknappar för att automatisera löper stor risk att stå i ett mörkt hus när internet/enheterna slutar fungera. I min automatisering strävar jag efter att ha all kontroll lokalt. Inte förlita mig på saker på internet. Vissa värden jag hämtar är från internet men det är inget som automatiseringen står och faller med.

.

Min lösning hemma bygger på open source produkten Home Assistant som jag kör på en Windows server med en Intel NUC dator i botten.
Den produkten kommunicerar med Internet för att hämta värden från olika siter samt med mina lokala controllers som i sin tur kommunicerar med lampor, kontakter, blommor :-) osv.

Bilden ovan visar lite schematiskt hur sakerna arbetar ihop. I och med att jag får in sensordata/status på lampor osv , in i Home Assistant så kan jag bygga regler som utför arbetsuppgifter åt mig. Tänd dom här 5 lamporna när det blir mörkt ute. Släck tre av dom lamporna klockan 23, Tänd dom igen klockan 05.00 om Solen inte gått upp redan då och släck dom när solen går upp. I och med att jag även har enheter som automatiseringen kan "prata" med så finns även informationsmeddelanden och larm som skickas då vissa saker inträffar. Brev i brevlådan, Garaget som öppnas och stängs, dörrar som inte stängts ordentligt, värme som är för hög eller låg i vissa rum osv. Dessa saker meddelas till telefonen, men kan även meddelas med röst via röstassisteneterna hemma.

Allting som jag automatiserar när det gäller lampor och kontakter skall fortfarande gå att styra manuellt med knappar eller kontakter. Det är viktigt för att de gäster som kommer eller övriga familjemedlemmar inte skall uppfatta automatiseringarna (eller snarare problem med dem) som ett problem.

FAS2 (2021-10-14)
Min "Hub" som sköter protokollen 433, Zwave, Zigbee är på väg att självdö. För att få bättre driftsäkerhet och kontroll har jag över tid bytt ut 433Mhz enheter mot Zwave. Kortare räckvidd, men bättre koll och säkerhet). Att byta "hub" för Zwave är dock inte jätteenkelt alltid, och att para om enheterna mot en ny hub kräver att enheten först ska återställas. Har man byggt upp huset med et gäng enheter så kan det vara knöligt att ersätta dessa. Funderar nu på en blandning av Zigbee och Shelly enheter som primära enheter framöver. Dessa är billigare än Zwave och shelly använder mitt befintliga nätverk istället för att jag behöver en ny burk/usb-pinne till.

FAS3 (2022-12-16)
Har fortfarande inte lyckats fasa ut Vera Plus som sköter Z-wave. Ändrat strategi något då jag efter en tid såg nyttan med shelly och wifikopplade enheter. Har ersatt en del Zwave med shelly. Får bättre integration direkt i Home assistant med dom samtidigt som jag får mer mätvärden kring förbrukning (el).
Jag har en utfasningsplan för Zwave. Tänker behålla 433, men direkt inkopplad i min hemautomatiseringsmaskin istället för via Vera Plus, och då enbart för temperatursensorer. Har idag en Conbee sticka som fungerar ganska dåligt. Kommer om någon dag att byta den mot en Home Assistant integrerad sticka som är nytillverkad och även stöder nya protokoll som kommer nu.