Byte av vägg i förråd (2022-07)

Inlagt av lasse tors, 07/14/2022 - 16:59

Det stänker vatten mot väggarna. Det kommer lite vatten från insidan av väggen o rinner ned mot brädorna. Stolparna ligger direkt mot mark och är från slutet av -70 talet. Lite underhållsreparation de senaste åren, men det räcker inte. Första tanken var att utöka förrådets yta samtidigt som vi bytte väggar. Men det hade blivit ett betydligt större projekt med nya avvägningar för att få väggarna raka samt lite mer tak och hängrännor på det nya. Vi nöjde oss med att Bara? byta väggar.

Började med att riva ned den gamla väggen och ta bort saker som skulle kastas innifrån förrådet. 3 fullastade släpkärrslast senare så var det bättre. Allt är dock inte slängt än.

.

.

När det började glesa ut med brädor så använde jag några av stolparna för att hålla kvar taket på plats innifrån förrådet så jag kunde ta bort de sista stoparna och påbörja förberedelserna för väggen.

.

För att inte den nya väggen skulle bli konstig (luta åt fel håll) så ägnade jag några timmar åt att gräva om en del av plattorna på marken så de lutade rätt och följde med de andra plattorna som låg där.

Därefter kunde jag börja förmontera byggblock så att jag kunde ana hur det skulle se ut. Jag monterade två lager först för att se hur det skulle sågas och kunde då även kontrollera att det såg ut att bli rakt också.

.

Dörrplaceringen var ingen slump. I och med att jag satt den 59 cm in så slipper jag såga 12 st byggblock mindre. Jag spikade fast dörren däör den skulle stå så jag kunde bygga med blocken runt omkring dörren. Nu var det dags att limma fast första lagret mot marken. Valde stenlim istället för murbruk då det går fortare.

.

Ett antal lager upp. Vid lager två samt därefter var 3;e lager så lade jag i armeringsjärn. De här fick jag såga ut plats för så de inte stack ut ovanför byggblocket när jag la på nästa block. Här lärde jag mig att använda vinkelslip med stenrondell på för att snabba upp tiden istället för tigersåg som jag tänkt använda.

.

.

Nu är alla 12 lagren på plats. Stöttningen från stolparna inomhus är borttagna så taket vilar nu på den nya väggen. Nu ska det slängas på lite putsbruk och därefter ska det målas vitt. Dörren ska få lite dörrfoder och på taket ska det hängas upp nya vindskivor så det stämmer överens med resternade garagetak.

.
Putsen kommer på. Ovan hand gjorde att det tappades lite bruk, men det blev bättre vartefter. Det gick åt 3,5 säckar med C-puts för att få till den där ytan. Efter tre dagar var det dags att spruta på primer och därefter måla. Det sög in trots primer, så vi målade två gånger för att få resultatet på bilden nedan.

.

Efter några veckors vila från arbetet så fortsatte jag med att få till vårt vedförråd. Tidigare hade vi det inne i förrådet, men det tog ganska mycket utrymme som vi behöver till annat.
Nu är vedförrådet byggt och vi har även fått upp vindskivor? på sidan av taket. Det kommer nu till lite målning av dörren, göra klart vindskivorna, sätta dörrfoder. 
.

.