Självförsörjande på el är bra och för det behövs lokalt installerade batterier. Det räcker absolut inte hela vägen, men hjälper till. Varför då tänker en del? Ett batteri kommer aldrig att ”löna sig”. Det är enligt min mening en sanning med modifikation. Självklart kan man räkna på att investeringen istället ligger på banken med X% ränta så kommer räntepengarna täcka för den el man behöver köpa mer istället än att lagra och använda själv. Men pengar på banken gör inte att mitt hus lyser när det blir strömavbrott.
Vidare kan man se att livslängden på ett batteri inte är så lång även om tillverkarna garanterar 85% återstående kapacitet efter 10 år eller 4000 laddningscykler. Om batteriet inte dött då så har det fortarande hyffsad kapacitet att fortsätta förse oss med lagrad el ytterligare en tid. Det här är dock inget jag räknat på för att få ned kostnaden per kWh för batterier.
Det vi kikar på nu är att utöka befintlig anläggning med ytterligare 7,5 kW batteri. Om den används rätt på sommaren så kommer det att göra att vi enbart har fasta avgifter från elbolaget under 6 månader samt att försäljning av överskott kommer att täcka de fasta avgifterna också.
Om man också lägger på de avgifter som elbolagen tar ut, utöver kWh priset så är det en besparing för varje kWh som man ej köper från elbolagen. Om man istället väljer att sälja allt överskott så får man 60 öre tillbaka på skatten per såld kWh upp till en viss gräns. Vi vet dock inte hur länge det kommer vara kvar. Inom några år kommer också elkostnaderna att förändras så att man får betala mer för den toppeffekt man nyttjar. Att då ha ett batteri som gör att man kan kapa dessa toppar genom att fylla på med batteri när det går åt mycket el gör att elräkningen inte kommer dra iväg.
Kostnaderna för dessa två extra batterimoduler är en egen historia som kräver ett eget inlägg lite längre fram.